Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Slanino, slyšel jste někdy pojem "Filmfórum"? Tam se daly vidět nádherné filmy. A byly nové. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Přiznám se, že neslyšel. Co to mělo být?

0 0
možnosti
LB

Pane Slanino, netušíte, jak to bylo s filmy, které se do běžné distribuce nedostaly, ale promítaly se ve filmových klubech? Pár takových filmů, nejen amerických, jsem ve FK viděla.

1 0
možnosti
Foto

Vím. Filmový klub na dnešním Palachově náměstí v Praze, tedy na FFUK uváděl filmy, které nebyly v běžné distribuci a určitě jste tam mohla vidět hodně filmů, které komunisty hodně iritovaly. Kulturní komise odebírala americké noviny, samozřejmě i New York Times a moc dobře věděli, co je kvalitní a co ne. Potíže pak nastaly, když film chtělo vidět samotné ÚV, to se pak film do filmového klubu nikdy nedostal, protože se pak někam ,,založil".

0 1
možnosti
Foto

Docela v tom seznamu postrádám film "Tenkrát na západě".

3 0
možnosti
Foto

Tenkrát na Západě je film z roku 1968 a tady jsou jen z americké produkce od roku 1973 - 1989.

2 0
možnosti
DN

Přirovnal bych to k houbám: jedlé houby - filmy co se u nás promítaly ofiko, nejedlé houby - filmy které na žádném oficiálním seznamu zakázaných filmů nebyly ale tolerovala se pokoutní distribuce a sledování doma a pak houby jedovaté - ty filmy které nekorespondovaly se smýšlením obyvatel socialistické republiky. A ty zakázány byly.

1 0
možnosti
KB

To zpoždění proti premiérám byla jen otázka peněz, nikoliv nějaká ideologie. Film který měl např. 2 roky od premiéry byl prostě levnější.

2 0
možnosti
Foto

To nemůžete myslet vážně. Československo v Hollywoodu žádné filmy nenakupovalo.

2 1
možnosti
FL

Jako dítě jsem viděl v kině film Planeta opic. Uvaděčka mi říkala, že budu brečet a nakonec jsem probrečel celý film.

3 0
možnosti

Amerických filmů tady byla spousta, protože i Ústřední půjčovna filmů potřebovala plnit plán;-D Jistěže sem komáři pouštěli jen ty ideově jakžtakž nezávadné, tak či onak, špatnej americkej film jsem tady za totáče neviděl:-)

1 0
možnosti
Foto

Jak píšu v článku, od roku 1973 do roku 1989 se zde uvedlo 230 amerických hraných filmů.

0 0
možnosti
VV

Ale vubec nebyly zakazany. Jen se nedovazely. Kdyz si nekdo nejaky dovezl, mohl si ho doma klidne pro sebe a sve pratele promitat. Kopudivu strazce hranic na rozdil od casopisu nezajimaly.

A nedovazely se podle Meho soudu hlavne z financnich duvodu. Zkratka nebyly devizy a tak se dovezlo jen to nejlepsi z nejlepsiho.

Dnes je Korunavolne smenitelna a tak se zase pro zmenu dovazi to nejlevnejsi z nejlevnejsiho.

0 0
možnosti
Foto

O filmech rozhodoval Československý státní film řízený Dr. Ivo Puršem, který podlékal přímo ÚV KSČ. Existovalo mnoho zakázaných filmů, za všechny série Rambo a Lovec jelenů. Paradoxně to byly oblíbené filmy soudruha Štrougala.

5 0
možnosti
Foto

Když amícké filmy z tehdejší doby, kdy byly promítány v Československu, porovnávám s dnešní nabídkou na různých kabelovkách, nemám pocit, že by snad nešlo o reprezentativní výběr. Neustále se promítají tytéž. Po r. 1989 jsem se těšil, jak si přečtu mnohé knihy na indexu, nebo se podívám na mnohé našemu publiku nedostupné západní filmy. Ale nemám dnes pocit, že by tehdy mi něco podstatného uteklo.

0 0
možnosti
VV

Tak knihy si pane docente muzete opravdu, ale opravdu bez problemu precist. Pokud vite ISBN, nemusite ani vytahnout paty z baraku.

1 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.