Slavná světová klasika: Profesionál

Slavný francouzský snímek s hvězdným "Bebelem" a mistrovskou kompozicí Ennia Morriconeho, který nejenže vystoupí za pár dnů v Praze, ale ještě si zřejmě letos dojde pro Oskara za hudbu, co nahrál s pražskými muzikanty.

Joss Beaumot (Jean-Paul Belmondo) je vyslán do Afriky, aby tam zabil diktátora Njalu. Jelikož se v průběhu mise změní politická situace, čímž odpadá cíl akce diktátora zabít, je Joss prozrazen a odsouzen na doživotí nucených prací. Za dramatických okolností se mu povede uprchnout a po dvou letech se vrací do Francie, aby dokončil svůj úkol a zabil Njalu, který shodou okolností za pár dní přicestuje do Francie na státní návštěvu. O svém návratu informuje policii a stává se živým terčem. Po jeho stopách mu vyrazí tým bezskrupulózního Rossana (Robert Hossein).

Myslím, že s klidným svědomím mohu říct, že v mém širokém okolí neznám nikoho, kdo by o tomto filmu řekl cokoli špatného a pokud se namátkou podíváme do evropských i amerických filmových databází, tak patří k vysoce hodnoceným filmům. Profesionál je jeden z nejlepších filmů s hvězdným Belmondem (U konce s dechem, Veselé velikonoce) v hlavní roli a hlavně mistrovským špionážním filmem určeným pro široké publikum.

Film natočil úspěšný francouzský režisér Georges Lautner (Veselé velikonoce), který se právem řadí ke zkušeným řemeslníkům. Lautner zvládal jak komedie s Pierrem Richardem, akční filmy s Alainem Delonem (Tři muži na zabití), tak natočil i několik velmi úspěšných hitů s Jeanem Paulem Belmondem, přičemž Profesionál z nich byl zdaleka nejúspěšnější. Jenom ve Francii snímek vidělo přes 5 milionů diváků!

Film má sice poněkud přepálený úvod ve snaze diváka ohromit, ale po úvodních pár desítkách minut se stane sevřeným dramatem, které umně pracuje s obligátními žánrovými aspekty. Postavy Beaumonta a Rossana pak v několika scénách dostávají zajímavý prostor a jejich vrcholná scéna připomíná western.

V hereckém obsazení figurují slavné hvězdy francouzského filmu té doby, zvláště pak ministr Michel Beaune a nebo skvělý padouch Robert Hossein, kterého diváci dodnes asi nejvíce znají z legendární výpravné série o Angelice.

Významnou měrou na úspěchu filmu má ovšem skvělý hudební doprovod Ennia Morriconeho (Tenkrát na Západě, Malena), který snímku nesmírně pomáhá. Morricone se k filmu dostal na doporučení Belmonda, který byl nadšený z jedné melodie, co slyšel v rádiu a chtěl jí použít i ve filmu. Morricone se pak ujal celé hudební kompozice a nutno dodat, že nakonec si filmaři a slavný skladatel pomohli navzájem. Soundtrack s titulní melodií Chi Mai se stal jedním z Morriconeových nejúspěšnějších a Profesionál se stal evropským megahitem.

Pokud si myslíte, že se jedná o zábavu na sobotní večer, tak vězte, že snímek byl v Sovětském svazu až do roku 1990 na indexu zakázaných filmů.

Profesionál je solidní akční drama, které spolehlivě funguje až do slavného finále, které nemíním prozrazovat a pokud jste ho dosud neviděli a máte tento druh žánru filmů rádi, pak byste ho neměli minout. Ačkoli snímek má slušný český dabing, tento film vřele doporučuji sledovat v originále.

 

Autor: Ondřej Slanina | čtvrtek 4.2.2016 18:10 | karma článku: 16,98 | přečteno: 351x