Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Robot nebo člověk? Do kin jde sci-fi Ex machina

Neměli bychom být překvapeni až budeme jako konzumenti konfrontováni s umělou inteligencí vzhledově téměř totožnou s člověkem, kterou již jistě tajně někdo vyvíjí. Chytrá vize Ex machina autora Alexe Garlanda míří do českých kin a jaká bude? 

Caleb (Domhnall Gleeson) měl neuvěřitelnou kliku. Ve firemní soutěži vyhrál hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). V okamžiku kdy uprostřed čarokrásné pustiny nápadně připomínající Norsko, vyskočí z vrtulníku, který ho na místo dopravil, dojde mu, že na tenhle týden jen tak nezapomene.

Jenže ani nejbujnější fantazie by ho nedokázala připravit na to, co ho čeká v supermoderní stavbě připomínající protiatomový bunkr. Prvotní ostych zažene Nathanův přátelský přístup. Pak se však seznámí s Avou (Alicia Vickander). U přátelské dívky s krásnou tváří jen dráty vedoucí jejím průsvitným tělem prozrazují, že je ve skutečnosti unikátním technologickým experimentem. Jeho součástí se právě stal i Caleb. Jeho úkolem je prostá interakce s Avou, kterou Nathan pečlivě pozoruje a zaznamenává a testuje tak možnosti umělé inteligence. Dokáže být Ava natolik „lidská", že Caleb zapomene, že komunikuje s robotem? Dokáže v něm probudit nějaké city? Calebovi se však role pokusného morčete začne čím dál víc zajídat, zvlášť když s Avinou pomocí zjistí, že Nathan mu o svém výzkumu neřekl zdaleka všechno.

 

Alex Garland zaujal jako autor scénářů k inovativním filmům Dannyho Boylea 28 dní poté nebo Sunshine. Jeho nový počin je komorní sci-fi, kterou nejenže napsal, ale také poprvé i režíroval. Motivaci měl dobrou, když přišel za svými přáteli z DNA Films, kteří produkovali všechny jeho scénáře, tak mu sdělili, že pokud napíše takový scénář, který nebude pasovat žádnému jejich kmenovému režisérovi, může do toho jít sám. A Garland se do toho pustil.

 

Inovací snímku Ex machina je jeho kredibilita. Všechny postavy, ať už lidské nebo robotické jsou nadprůměrně inteligentní a rozhodně nejsou přátelé. Na druhou stranu se k sobě chovají korektně, ale temné podtóny jsou patrné z každého kroku jejich jednání až do nečekaného finále. Zajímavé jsou také interakce mezi Calebem a Avou. Nečekejte žádné dávání kulatých válečků do kulatých otvorů, ale velmi chytrou interakci vycházející z podstaty Turingova testu. Jistě si vzpomínáte na nedávno promítaný oskarový snímek Kód Enigmy. Podstatou Turingova testu je zjistit, zda testující pozná, že mu odpovídá robot. Situace v tomto případě je o to komplikovanější, že Caleb od začátku ví, že Ava robot je. Přesto to nebude tak jednoduché, jak se může na první pohled jevit.

Velkou výhodou pro vyprávění příběhu bylo obsazení ústřední trojice. Přestože ani Domnhall Gleeson (Lásky čas), Oscar Issac (DriveRobin Hood) nebo Alicia Vikander nejsou žádné superhvězdy, mají za sebou pár viditelných úspěchů nebo alespoň předpokladů k tomu úspěchu dosáhnout. Zvláště to překvapí u mladé švédské herečky Vikander, jejíž robotický výkon je strhující. Z hereckého hlediska se tomuto filmu dá těžko co vytknout a Garland rozhodně ve vedení herců příjemně překvapil.
 

Film se po zralé úvaze natáčel v Norsku, kde si filmaři vybrali již existující hotel Juvet Landscape Hotel a soukromou rezidenci Fjora House. Za zmínku stojí určitě to, že oba domy postavili stejní architekti Jensen & Skodvin, takže prostory k sobě úžasně pasují. Producenti chtěli zachytit luxusní prostředí těch nejbohatších lidí a vybírali z aktuálních rezidencí ve Skalistých horách v americkém Koloradu, ale nakonec se rozhodli pro úchvatné luxusní prostory v divočině. Moderní, ale elegantní, nečekejte tedy žádný pekelný betonový brutalismus, ale elegantně řešené prostory, které jsou pro sledování filmu další postavou snímku a tak to má u komorních filmů být.

 

Za výkonnou produkcí tohoto filmu s rozpočtem 20 milionů dolarů stojí matador Scott Rudin a zejména britská společnost DNA Films, která dlouhodobě spolupracuje s Danny Boylem, Alexem Garlandem a nově také s Thomasem Vinterbergem, jehož novinku uvidíme v našich kinech již začátkem léta a příznačně v souvislosti s výročním Karlovarským festivalem, který na Vinterberga upozornil v době, kdy se ještě neznal ani s Larsem von Trierem.

Ex machina je z mého pohledu téměř dokonalé sci-fi, jedná se o chytrou podívanou pro náročnějšího diváka, ale k tomu, abyste jej chápali nepotřebujete být studentem jaderné fyziky nebo genetického inženýrství. Garland nedělá z diváků tupé stádo chroupající popcorn a rozhodně se mu to vyplácí. Film vzbuzuje na světových trzích slušný rozruch a přestože ho v USA nedistribuuje Universal jako ve zbytku světa (u nás prostřednictvím Cinemartu), ale malá společnost A24, bude film nejúspěšnějším titulem v její historii a po prvním týdnu promítání snímek objednalo hodně přes 1000 kin, takže má našlápnuto i k úspěchu na největším trhu světa v Severní Americe. 

VB, režie a scénář: Alex Garland, kamera: Rob Hardy, hudba: Geoff Barrow, Ben Salisbury, střih: Mark Day, hrají: Domnhall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander, Sonoya Muzino

108 minut, 2.35:1, SRMemory, AXSM a VideoHD, barevný, foto: Cinemart

Autor: Ondřej Slanina | středa 29.4.2015 15:00 | karma článku: 9,60 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.