Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavná světová klasika: M*A*S*H (1970)

V Čechách pohříchu málo známý film byl předskokanem fenomenálního televizního seriálu. Na počátku byl tedy film. A jaký! Zlatá palma v Cannes, Oskary a bezpočet dalších cen, plná kina a přitom to na začátku ani zdaleka nevypadalo, že by to tak mohlo vůbec dopadnout.

Vojenští chirurgové Mobile Army Surgery Hospital Hawkey (Donald Sutherland - Oko jehly,Teď se nedívej), Trapper (Elliout Gould), Duke (Tom Skerrit - Vetřelec, Top Gun) nebo major Frank Burns (Robert Duvall - ApokalypsaTelevizní společnost – Network) dělají svou práci jen pár kilometrů od korejské fronty a své úkoly plní s neskrývaným cynismem, což je zdrojem velmi drsného hořkého humoru. Od náročné práce se uvolňují alkoholem, sexem, sportem a všelijakými hrami. Legenda začíná.

Scénář k filmu MASH odmítlo hned čtrnáct filmových režisérů, jeden z důvodů možná mohla být i osoba scenáristy Ringa Lardnera, který byl na seznamu nežádoucích autorů díky nechvalně proslulému Výboru pro neamerickou činnost, jež odstřelil od práce celou řadu schopných tvůrců a osobností, včetně třeba otce George Clooneyho, který o tomto fenoménu natočil oskarový snímek Dobrou noc a hodně štěstí. K pozastavení Lardnerovy kariéry stačila tato odpověď na otázku, zda byl někdy komunistou:“Mohl bych vám na tuto otázku odpovědět, ale obávám se, že bych se za to ráno nenáviděl.“ A byl 15 let bez práce.

 

Patnáctým filmovým režisérem, který se projektu ujal za jednorázový honorář 75 000 dolarů byl Robert Altmann. Tento dnes uznávaný režisér art filmů původem z Texasu byl v Hollywoodu vždy považován za troublemakera. Řadu zakázek vůbec nedokončil, protože ho producenti vyhodili pro natáčení způsoby, které jim přišly naprosto nesmyslné. Film měl rozpočet 3 miliony dolarů a Altmann film dokončil přesně na čas a ještě půl milionu ušetřil. Zřejmě i díky tomu si ho hlavouni studia nevšímali. Právě jim totiž naskakovali vrásky u velkofilmu Generál Patton.

 

Díky tomu jim uteklo, že milovník improvizace Altmann během natáčení totálně překopal schválený scénář. Herce i štáb ubytoval ve stanech přímo v ateliéru studia Fox. Každý večer chodili všichni na pokyn režiséra na panáka, kde se u denních projekcí juchalo až do nočních hodin. Altmann ráno nechal nastoupit herce, probral s nimi text a pak scénu vyzkoušel. To nesmírně iritovalo Goulda a Sutherlanda, tedy hlavní hvězdy filmy filmu, kteří měli pocit, že nemají obvyklá privilegia a nenápadně chodili na režiséra bonzovat, zda by ho neměl někdo vystřídat. Naštěstí jim nikdo nevěnoval pozornost. Gould se po úspěchu filmu s režisérem usmířil a od té doby se stal jeho kmenovým hercem.

Když byly všechny improvizace natočeny začal Altmann přemýšlet, jak sled gagů dá dohromady. Teprve potom k herecké akci začal doplňovat záběry tábora a vůbec vše, co nazýváme filmovou řečí. A pak ho napadl geniální nápad, který nebyl v knize ani ve scénáři, a to táborový amplion plný bizarních hlášení.

 

Po skončení postprodukce, kdy byl Altmann s dílem spokojený byla první testovací projekce a projekce pro zahraniční novináře a jejich výsledky spustily u Foxů pomyslný alarm. Úplně nejhorší byla ta pro zahraniční novináře, kdy kritici odešli ještě před skončením filmu demonstrativně z kina kvůli drsnému humoru a krvi.

Do toho se začal ozývat scenárista filmu, který nemohl film poznat. Altmann mu drsně kontroval:“Scénář je návnada na finanční podporu a může sloužit pouze jako hrubý rozvrh pro natáčení a kromě toho všechny fóry toho filmu jsem vymyslel já.“ No, na průšvih bylo zaděláno. Jedné sobotní noci však proběhla předpremiéra v San Franciscu, která vše změnila. Diváci byli nadšení a smáli se od začátku do konce. Teprve v ten moment si u Foxů řekli, že se přestříhávat ani zkracovat nebude.

Armáda z filmu byla doslova zoufalá a snažila se film stáhnout. Naštěstí se jí to nepovedlo. Ostatně vtip z filmu:“Jak může někdo jako Hawkey dosáhnout takové zodpovědnosti v ozbrojených silách?“,“Jednoduše, prostě ho přijali do armády.“ Jedna z dobových recenzí v Saturday Review film zhodnotila:“Je dost zvláštní, že MASH je komedie, ale nerozesměje vás, až vás břicho bolí, spíš vás bolí břicho, když se jí smějete.“

 

Film se stal hitem. Jen v Americe při prvním uvedení vydělal přes 36 milionů dolarů a rozhodnutí natočit seriál přišlo vzápětí. Režisér však už přizván nebyl, což ho iritovalo zejména kvůli miliardovému byznysu, který se z celé značky stal. Vzal si však fixní honorář, čímž se ze všeho vyšachoval. Na druhou stranu jeho tehdy pubertální syn Mike složil slova pro ústřední píseň do filmu, kterou pak použil i seriál a dostával za to slušné tantiémy. Ostatně z filmu do seriálu příliš lidí angažováno nebylo, vyjímku tvoří zejména Gary Burghof, tedy představitel Radara.

 

Chaotický film plný neustále přes sebe hovořících postav, který válku zpřítomňuje pouze pohledem na věčně zakrvavený operační sál a obsahuje pouze jeden výstřel z pistole, když odstartovává táborovou hru, je zajímavým filmem, který se dá jen těžko i po letech kamkoli zaškatulkovat. Anarchie čišící z každého záběru bude mít dodnes jak své horlivé zastánce, tak stejně nesmiřitelné odpůrce, každopádně tenhle film je klasikou plným právem.

 

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 20.4.2015 10:56 | karma článku: 17,19 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.