Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Filmové databáze

Vidíte film a chcete o něm vědět víc? Nemůžete si zrovna vybavit jméno herce a přitom už jste ho někde viděli? Chcete jít do kina nebo si jen tak pustit něco doma a nevíte co? Od toho jsou filmové databáze.

   Na českém časopisovém trhu letos došlo k několika zásadním lapsům. Magazín Cinema, který vychází od roku 1991 prodělal zásadní změnu v redakci díky řeckému majiteli a z intelektuálního komerčního časopisu, může to znít neuvěřitelně, ale bylo to tak, se stalo mnohastránkové potištěné nic. Internetová podoba magazínu se aktualizuje podle neznámého klíče a nepatří k nejpřehlednějším. O třídu horší časopis Premiere, jehož jediná ambice byla stručně informovat o premiérách a přinášet speciály o uváděných filmech tento měsíc dokonce úplně skončil. Časopis přišel o reklamní inzerenty, protože se nedokázal vyprofilovat pro určitou cílovou skupinu. Na trhu tak zůstávají úzce zaměřené časopisy, které nemají a ani nechtějí oslovit běžného návštěvníka kina. K dispozici jsou samozřejmě filmové rubriky různých magazínů nebo zpravodajských serverů, ale jejich úroveň je všelijaká.

    I když oba časopisy mají internetovou podobu nemohou dnes již konkurovat filmovým databázím, které nabízejí komplexní servis filmovému fanouškovi. Ovšem za jakou cenu. Časopisy vytvářeli redaktoři, kteří filmu zpravidla rozuměli, zatímco filmové databáze jsou postaveny především na reakcích koncových filmových konzumentů, tedy diváků. Hodnotit může samozřejmě každý, ale u recenzenta se člověk mohl spolehnout na jeho vkus, který časem odhalí, zatímco u podivuhodných přezdívek, pod kterými se může skrývat kdokoliv je obtížné se orientovat.

     Československá filmová databáze (www.csfd.cz) je dnes asi nejznámější všeobecnou českou filmovou databází, která má jistě nemalé ambice. K jednotlivým titulům je uveden oficiální text distributora vystihující pouze děj a registrovaní uživatelé mohou jakkoliv hodnotit filmové tituly. Výsledkem je pak filmová databáze, která je tribunem lidu. Je ovšem pravdou, že na předních místech se pod přezdívkami skrývají i skuteční recenzenti. Diváci mají možnost hodnotit film i slovem odpad a mají k dispozici klasický hvězdičkový systém. K titulům je zpravidla galerie nebo upoutávka a někdy odkazy na herce či režiséra, kteří občas mají nějaký profil. Redaktoři aktualizují novinky a nabízejí servis ve filmech, které jsou k vidění v televizi. Pro základní přehled je však tato československá filmová databáze jedinečným pomocníkem a neustále se rozšiřuje.

     Bezesporu projektem s velkým potenciálem je databáze české filmové nebe, která je na adrese (www.cfn.cz), tento projekt vzniká řadu let a jak vidno z jeho dnešní podoby má také nesmírné ambice. Jeho hlavním záměrem je zprostředkovat český film ve své komplexnosti, tedy v aktualitách i v pohledech do minulosti. Už dnes je plný zajímavostí a informací a slouží jako dobrý zdroj pro milovníky českého filmu.

    Největší filmovou databází na světě je (www.imdb.com), která má vskutku fenomenální návštěvnost. V současnosti je k dispozici již v řadě jazyků a poskytuje rozsáhlé spektrum informací o filmech, seriálech a počítačových hrách. Registrovaní čtenáři ji mohou doplňovat, ale až po schválení redakce. I přes tuto pojistku je však v této největší filmové databázi řada chyb a nepřesností. Pozitivem je, že diváci mohou napsat k filmu krátké recenze, diskutovat v chatu pod jednotlivými tituly i tvůrci. Mě osobně se velice zamlouvá sekce filmových hlášek a zajímavostí z natáčení. Velkým pozitivem jsou také reakce lidí, kteří se pohybovali kolem natáčení a popisují produkci filmu. Pro filmového fanouška je tato databáze skutečně nezbytná. 

   Já jsem spustil zkušební provoz nekomerční databáze, která je zaměřená na mezinárodní kinematografie, především pak na evropský film. Aktualizuje se každý den na prozatímní adrese (www.dulezitefilmy.blog.cz). Projekt svědomitě připravuji přes 11 let a nyní ho prezentuji na veřejnosti ve zkušební verzi. Protože mě neustále lidé zastavují a ptají se mě, na co by se měli podívat nebo zajít do kina, tak vybírám reprezentativní zajímavé filmy, které podle mého soudu stojí za vidění. K dispozici také dávám několik bonusových rubrik jako kalendárium, které obsahuje hlavní události určitého roku jako jsou zásadní filmové festivaly, Oskary, filmové trendy, divácké tituly nebo úmrtí osobností z kinematografie. Také jsem zařadil rubriku klasika určenou pro starší tituly, které mají pořád šanci oslovit diváka, taktéž rubriku téma, které obsahuje profily tvůrců, průvodce žánry a jiné filmové fenomény a rubriku tržby filmů, které obsáhne tržby podle jednotlivých tvůrců, ale budou publikovány i připravené tabulky s výsledky českých titulů. Databázi neustále doplňuji a podle reakcí čtenářů se rozhodne o jejím osudu. 

   Filmové databáze jsou z mého subjektivního pohledu velice užitečnými pomocníky pro orientaci v pestrém světě kinematografie a slouží jako dobrý zdroj informací. Přesto je k řadě údajů třeba přistupovat opatrně.

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 8.6.2009 13:52 | karma článku: 11,63 | přečteno: 1993x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.