Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hudební Praha očima německé reportérky

Krátký výcuc z podvečerního pořadu německého rádia Jump o hudbě v Praze aneb vážně, ale raději nevážně o stavu české scény jiným pohledem.

Ewa Farna má dobre našlápnuto Dovolte mi, abych se s vámi podělil o mé zážitky z poslechu rozhlasového pořadu Jump Europa Reiße na německém rádiu Jump. Říká se, že co Čech to muzikant a proto bylo pro mě nesmírně zajímavé poslouchat pořad o proměnách populární hudební scény v rámci středoevropského regionu. V posledním vydání byla na pořadu mimojiné i Praha.

Začalo to relativně dobře. Příjemná reportérka žertovala s moderátorem o tom, že Praha je krásné město, což se našinci za hranicemi tesknícímu po domově poslouchá docela dobře. Pak ale přišla první studená sprcha. Reportérka na úvod pustila první píseň české zpěvačky Katky Knechtové Moj Bože. V tu chvíli mě polilo horko a začal jsem si připadat jak v názvu této písničky k filmu manželů Jakubiskových. Říkal jsem si dobrá, může se to stát. Přeci jenom tento nákladný film financovala z velké části i česká strana, tak je to snad v pořádku. Pak se ale oba aktéři pokusili být vtipní.

,,Kchatkcha, to vtipné jméno je křestní a většina českých dívek se tak jmenuje."
,,Ano a ta česká písnička zní jako zajímavá pouliční muzika."
,,Máš pravdu, přesně jako muzika hraná na ulici."
Dobře, proti gustu žádný dišputát, ale jestli má k něčemu ta hudba daleko, tak k muzice pouličních performerů z Once. (Ti mimochodem hráli v Drážďanech celkem nedávno a některá německá média prezentovala Glena Hansarda jako Čecha).

Po nevydařeném rozjezdu se pustili do pražské jazzové scény, kterou okomentovali krátkým zvukovým záznamem a konstatováním o její dobré úrovni. Podobně dobrému ohlasu se  dostalo i Karlovým Lázním, které jsou největším tanečním klubem ve střední Evropě.

Poté přišel malý kvíz.
,,Který slavný muzikant má v Praze paměťní zeď?"

K velkému údivu mého (ex)oblíbeného moderátora byla správná odpověď John Lennon a ve zvukovém záznamu shrnula historii této pozoruhodnosti evidentní Češka se svou ,,měkkou" němčinou. V tu chvíli jsem vzal pořad na milost, aby mi autoři pořadu přichystali poslední ,,smrtelnou ránu". Tou byla teprve patnáctiletá ,,skutečná česká superstar a obdoba Avril Lavigne" - Ewa Farna. Nechápejte mě špatně, proti Ewě Farné vůbec nic nemám a tu písničku, co pustili snesu dokonce tak, že při jejím poslechu nepřeladím rádio, ale z jakého důvodu jí pustili v polštině?

Moderátor se zoufale snažil přečíst polský název písničky a pak se omluvil všem Čechům za špatnou výslovnost jejich mateřštiny.

Omluvu přijímám, ale jestli se to bude ještě opakovat nebylo by špatné udělat obdobný pořad o německé populární hudbě na českém Radiožurnálu a proč ne rovnou začít na oplátku nějakou zdařilou cover verzí Tokyo Hotel?

PS: O chybách v pořadu jsem informoval emailem dotyčné rádio. Odpovědí mi bylo, že Katka Knechtová je skutečně Slovenka, stejně jako její písnička, ale že jí hrají hodně v českých rádiích a Ewa Farná je skutečně Češka zpívající občas i polsky. Na závěr mi poděkovali za připomínky s tím, že můj vzkaz pošlou moderátorům pořadu. Na jednu stranu jsem jim asi neúmyslně zaškodil, ale na druhou stranu, proč mám v klidný podvečer poslouchat takové bludy. Úmysl pořadu je evidentně dobrý, autoři chtějí zprostředkovat jiné podoby hudební scény v regionu a po pravdě by mě docela zajímalo, jak by se s podobným formátem vypořádali čeští rozhlasoví hlasatelé. Možná bych byl teprve překvapen. 

Autor: Ondřej Slanina | pátek 14.11.2008 2:31 | karma článku: 15,08 | přečteno: 1537x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.