Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po přečtení spalte – nejnovější komedie bratří Coenů

Recenze na neuvěřitelnou blbost, která ovšem hraničí s genialitou okořeněná o postřehy z drážďanského UFA Palast.

George Clooney a Tilda Swinton Bratry Coeny netřeba příliš představovat. Za svou ,,vážnou“ tvorbu získávají prestižní ceny – Tahle země není pro starý (No Country for Old Men), Fargo, Barton Fink, Muž, který tam nebyl (The Man Who Wasn´t There) a za komedie je mají rádi diváci – Big Lebowski, Zmatky v Arizoně (Raising in Arizona), Nesnesitelná krutost (Intolerable Cruelty) nebo Bratříčku, kde jsi? (Oh, Brother, Where Are Thou?).

V posledně dvou jmenovaných komediích exceloval George Clooney a v novém filmu Po přečtení spalte (Burn After Reading) se rovněž zhostil jedné z hlavních rolí. Nutno dodat, že v tomto opusu předvádí výkon hodný klasických elegantních herců zlaté éry Hollywoodu typu Caryho Granta nebo Jamese Stewarta.

Podrobný děj není třeba příliš znát, protože o ten příliš nejde a Coenové se vyřádili na filmu především kladením jedné vtipnější situace za druhou a hlavně pečlivou gradací gagů do humorných situací absurdních rozměrů. Film však neselhává ani v napínavých situacích, kdy má film skutečné grády špionážního thrilleru a vy se můžete plným právem obávat o své hrdiny.

Pro úplnost. Osbourne Cox (John Malkovich) je agent CIA, který má za ženu ambiciózní mrchu Katie (Tilda Swinton). Kvůli alkoholu je vyhozen ze CIA a aby upokojil svou ženu rozhodne se sepsat paměti. Linda Litzke (Frances McDormand) má nejlepší léta za sebou, pracuje ve fitness centru, nemá chlapa ani peníze a chtěla by samozřejmě obojí. Chald Feldheimer (Brad Pitt) je neuvěřitelný idiot, kterému jde hlavně o vzhled a když najde jisté CD s materiály, které považuje za tajné a které patří jistému krajně nevrlému Osbournu Coxovi, rozhodne se ho vydírat. Harry Pfarrer (George Clooney) je neuvěřitelný erotoman, souložící jak se svou ženou, tak s Katie Coxovou, tak s Lindou. Poté, co se jejich cesty protnou začne každý dedukovat svým specificky idiotským způsobem a první mrtvola je na spadnutí.

Ze všech ,,hvězdných“ filmů, kdy se na plátně potkávají největší herecké osobnosti své doby má Po přečtení spalte skutečně lahůdkové obsazení. A navíc je podstatně zábavnější sledovat je v rolích totálních neschopných imbecilů než v klasických vševědoucích filmech, kdy všichni řeší naprosto správně všechny krizové situace, které se jim dějí v průběhu. Myslím, že příjemně parodická úloha nejvíce překvapí u Brada Pitta, kterému se nemůže smát jen divák s vyoperovanou bránicí. Suma sumárum, jak píší v německé Cinemě, je to absolutní nesmysl, ale budete se dobře bavit.

Film jsem viděl v UFA Palast, v tzv. Křišťálovém paláci na St. Petersburger Strasse v Drážďanech dabovaný německými hereckými kolegy a podle mě se s filmem poprali na výbornou. Uvidíme, jak dopadnou naši čeští překladatelé. Vedle mě seděl v kině pár kolem pětadvacítky a chlapec dívce pokaždé ukazoval na plátno a povídal:,,Podívej miláčku, to je Brad Pitt“ a dívka souhlasně přikyvovala. Při jakékoliv násilné scéně, které byly většinou zatraceně vtipné, jsem se smál sám a Němci se dívali jinam nebo vydávali zvuky jako,,Oh, neeee.“ Jinak diváci i v multiplexu ponejvíce pijí lahvové pivo a nebojí se nahlas smát.

Film se mi celkově moc líbil a pokud můžete humor filmu Big Lebowski, nenechte si ho ujít. Pro fanoušky George Clooneyho, Brada Pitta a Johna Malkoviche je film povinností.

PS: V rámci bloku reklam před filmem běžela náborová reklama na Bundeswehr ve stylu filmu Top Gun. Film zanedlouho poběží v české distribuci, jeho práva jsou již zakoupena.



Autor: Ondřej Slanina | pondělí 20.10.2008 7:50 | karma článku: 17,21 | přečteno: 2638x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.