Pinakotéka: Géricaultův Prám Medúsy

26. 01. 2016 13:55:10
Jeden z nejvýznamnějších představitelů francouzského romantismu Theodor Géricault namaloval obraz Prám Medúsy, který dodnes spolehlivě vyděsí.

Obraz Prám Medúzy je olej na plátně o rozměrech 491 x 716 centimetrů.

Když se Theodore Géricault vrátil ze svého studijního pobytu z Itálie a představil svůj aktuální obraz Prám Medúzy na Salonu v Paříži v roce 1819 vyvolal obrovskou vlnu pobouření. O obraze se veřejně diskutovalo, často v nepříliš lichotivých konotacích a třeba výrazně vřelejšího přijetí, než v domácí Francii se mu dostalo u uměnímilovné společnosti v Londýně. Dnes Francouzi tento obraz řadí mezi národní klenoty. A nejen oni.

Géricault totiž na tomto obraze nenamaloval, tak jak bylo zvykem, heroickou ani historickou událost, ale monumentální obraz vycházející z aktuální události, o které si přečetl v novinách. Ztroskotaná loď se 150 francouzskými vojáky na palubě při kolonizaci Senegalu byla velkým soustem. Na prámu ze ztroskotané lodi totiž přežilo jen několik jedinců, kteří se zoufale snažili udržet na životě, a to i za cenu kanibalismu.

To za co dnes zaplatíme nemalé vstupné v kině a necháme si promítnout na plátně a při tom u toho chroupeme popcorn a popíjíme colu v našich předcích vyvolávalo zděšení. Jak si ten člověk může dovolit zachytit takovou tragédii v naší době, a ještě takovým způsobem? Kritici byli zděšení, o obraze se hovořilo jako o horroru, strašlivosti nebo jen o vršení mrtvol na sebe, naopak někteří kritici oslavovali, že francouzské malířství má konečně liberála a jeden z novinářů dokonce o obrazu napsal, že Géricault přesně vystihl politickou situaci v zemi!

Géricault jako nadšený pozorovatel, reportér nebo dokonce režisér rekonstruuje na ploše obrazu jednotlivé minipříběhy, kterými v detailech vypráví detaily námořní katastrofy na základě očitých svědectví, zobrazuje tváře umírajících a pro obraz studuje tváře mrtvých v márnici. Před namalováním tohoto monumentálního plátna mistr rozkreslil ohromné množství kreseb a šel dokonce ještě dál, když osobně kontaktoval přeživší a zpovídal je z jejich zážitků.

Géricault se v modelaci a koloritu obrazu hlásí ke klasicistickému ideálu, malba se u něj rodí z barvy a prožitku světla a především ohromné vizuální představivosti a schopnosti vyprávět příběh. Diferencované barevné a světelné plochy vytvářejí celkový obraz, jehož životnost nespočívá v trojrozměrné tělesnosti, ale v optické fenomenalitě. Na Prámu Medúzy se pak zjevně inspiruje i geniálním Caravaggiem a jeho prací se světlem – chiaroschurem.

Géricault jako člověk byl výbušného temperamentu, ale zároveň byl šlechetný a miloval koně. Všechny jeho vášně a posedlosti určovaly výběr jeho tématu i formu, jak obrazy zpracovával. Pečlivě studoval obrazy starých mistrů v Louvreu, vedle kterých dnes jeho Prám Medúzy právem visí. A jak už to u velkých obrazů v dějinách umění bývá, žádná fotografie není schopná ani náhodou zachytit dokonalost tohoto velkolepého díla ve skutečnosti.

Autor: Ondřej Slanina | úterý 26.1.2016 13:55 | karma článku: 17.14 | přečteno: 673x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 219 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2230

Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...