Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavná světová klasika: Schindlerův seznam

Černobílý, přes tři hodiny dlouhý film o holocaustu od začátku nikdo točit nechtěl, ale čas ukázal, že by to byla velká škoda. 

Člen NSDAP Oskar Schindler (Liam Neeson) přijíždí začátkem války do polského Krakova, aby stejně jako řada jiných vydělal na válce. Pro nacisty nebylo složité zajistit si levnou pracovní sílu, ze všech evropských velkoměst si jednoduše stáhli židovské obyvatelstvo a poslali je pracovat. Schindler si pronajal továrnu a chystal se vydělat spoustu peněz. Když však uviděl likvidaci Židů během nechvalně proslulé Křišťálové noci a viděl své zubožené dělníky, hnulo se v něm svědomí a jeho život nabral nový směr.

Příběh Oskara Schindlera možná nemusí být pravdivý, ale jako morální poselství funguje dokonale. Schindler zachránil od jisté smrti tisíce lidí tak, že je vykoupil od nacistických pohlavárů. Steven Zaillian (EXODUS: Bohové a královéTlumočnice) adaptoval román Thomase Kenneallyho, který se inspiroval skutečnými událostmi a děním okolo Oskara Schindlera, který zachránil 1100 polských Židů. Jako jeho protipól ve filmu účinkuje ředitel pracovního tábora (Ralph Fiennes - Grandhotel Budapešť), jenž naopak využívá možností systému a šplhá po žebříčku společenské významnosti.

 

Rok 1993 byl v kariéře Stevena Spielberga zlomový, nejenže dobyl kinosály velkofilmem Jurský park, ale ve stejném roce kritikům i divákům vyrazil dech svým opusem Schindlerův seznam. Ve filmu se mu podařilo zachytit fungování hrůzné mašinerie holocaustu. K tomu mu vydatně pomáhá kamera Janusze Kaminského, kterému se na plátně vydatně podařilo zachycovat atmosféru jednotlivých rovin příběhu. Kaminski natočil přes 40% filmu ruční kamerou.

Steven Spielberg se tímto filmem otevřeně přihlásil k židovské víře a získal řadu privilegií pro natáčení, která se do té doby filmařům nedostala. Jedním z nich byla možnost natáčet přímo v koncentračním táboře v Osvětimi. Spielberg se nakonec rozhodl z úcty k obětem natáčet pouze před branami tábora a tábor nechal postavit vedle svým konstrukčním týmem.

Spielberg také potřeboval 20 000 kostýmů pro své komparsisty, tak si dal inzerát do novin, že vykupuje oblečení z této doby. Ukázalo se, že je to schůdná cesta, protože se mu sešlo ohromné množství oblečení. Většina komparsistů také odmítla honorář a pracovala zdarma, jen aby se podílela na vzniku tohoto filmu. Samotné natáčení pak zabralo 72 dní.

Ve filmu jako Schindler exceluje Liam Neeson, jako jeho účetní Isaak Stern herecký chameleon Ben Kingsley a nacistického pohlavára si střihl Ralph Fiennes. Tak brilantně natočený film nemohl nikdo přehlédnout. Ukázalo se však, že Spielberg zjednodušil a obrousil hrany skutečnému Schindlerovi ve snaze položit co největší morální apel, jsme však v kategorii hraného filmu a autorská licence je tedy samozřejmě dovolena.

 

I přes dlouhou stopáž, černobílý formát po většinu filmu a silné drsné téma se stal film obrovským komerčním úspěchem a Spielbergovým prvním režisérským Oskarem. Spielberg veškeré příjmy z filmu včetně svého honoráře použil jako základ pro nadaci Survivors of the Shoah History Foundation, která mapuje přeživší pamětníky holocaustu v interview a televizních dokumentech. Na projektu se podílí i třeba skvělý polský režisér Andrzej Wajda.

Schindlerův seznam (1993)

režie: Steven Spielberg, scénář: Steven Zaillian podle románu Schindlerova archa Thomase Keneallyho, kamera: Janusz Kaminski, střih: Michael Kahn, hudba: John Williams, hrají: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Caroline Goodal, Jonathan Sagall, Embeth Davidz, Malgoscha Gebel

 

Autor: Ondřej Slanina | čtvrtek 30.7.2015 10:14 | karma článku: 11,13 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.