Robot nebo člověk? Do kin jde sci-fi Ex machina

29. 04. 2015 15:00:00
Neměli bychom být překvapeni až budeme jako konzumenti konfrontováni s umělou inteligencí vzhledově téměř totožnou s člověkem, kterou již jistě tajně někdo vyvíjí. Chytrá vize Ex machina autora Alexe Garlanda míří do českých kin a jaká bude?

Caleb (Domhnall Gleeson) měl neuvěřitelnou kliku. Ve firemní soutěži vyhrál hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). V okamžiku kdy uprostřed čarokrásné pustiny nápadně připomínající Norsko, vyskočí z vrtulníku, který ho na místo dopravil, dojde mu, že na tenhle týden jen tak nezapomene.

Jenže ani nejbujnější fantazie by ho nedokázala připravit na to, co ho čeká v supermoderní stavbě připomínající protiatomový bunkr. Prvotní ostych zažene Nathanův přátelský přístup. Pak se však seznámí s Avou (Alicia Vickander). U přátelské dívky s krásnou tváří jen dráty vedoucí jejím průsvitným tělem prozrazují, že je ve skutečnosti unikátním technologickým experimentem. Jeho součástí se právě stal i Caleb. Jeho úkolem je prostá interakce s Avou, kterou Nathan pečlivě pozoruje a zaznamenává a testuje tak možnosti umělé inteligence. Dokáže být Ava natolik „lidská", že Caleb zapomene, že komunikuje s robotem? Dokáže v něm probudit nějaké city? Calebovi se však role pokusného morčete začne čím dál víc zajídat, zvlášť když s Avinou pomocí zjistí, že Nathan mu o svém výzkumu neřekl zdaleka všechno.

Alex Garland zaujal jako autor scénářů k inovativním filmům Dannyho Boylea 28 dní poté nebo Sunshine. Jeho nový počin je komorní sci-fi, kterou nejenže napsal, ale také poprvé i režíroval. Motivaci měl dobrou, když přišel za svými přáteli z DNA Films, kteří produkovali všechny jeho scénáře, tak mu sdělili, že pokud napíše takový scénář, který nebude pasovat žádnému jejich kmenovému režisérovi, může do toho jít sám. A Garland se do toho pustil.

Inovací snímku Ex machina je jeho kredibilita. Všechny postavy, ať už lidské nebo robotické jsou nadprůměrně inteligentní a rozhodně nejsou přátelé. Na druhou stranu se k sobě chovají korektně, ale temné podtóny jsou patrné z každého kroku jejich jednání až do nečekaného finále. Zajímavé jsou také interakce mezi Calebem a Avou. Nečekejte žádné dávání kulatých válečků do kulatých otvorů, ale velmi chytrou interakci vycházející z podstaty Turingova testu. Jistě si vzpomínáte na nedávno promítaný oskarový snímek Kód Enigmy. Podstatou Turingova testu je zjistit, zda testující pozná, že mu odpovídá robot. Situace v tomto případě je o to komplikovanější, že Caleb od začátku ví, že Ava robot je. Přesto to nebude tak jednoduché, jak se může na první pohled jevit.

Velkou výhodou pro vyprávění příběhu bylo obsazení ústřední trojice. Přestože ani Domnhall Gleeson (Lásky čas), Oscar Issac (Drive, Robin Hood) nebo Alicia Vikander nejsou žádné superhvězdy, mají za sebou pár viditelných úspěchů nebo alespoň předpokladů k tomu úspěchu dosáhnout. Zvláště to překvapí u mladé švédské herečky Vikander, jejíž robotický výkon je strhující. Z hereckého hlediska se tomuto filmu dá těžko co vytknout a Garland rozhodně ve vedení herců příjemně překvapil.

Film se po zralé úvaze natáčel v Norsku, kde si filmaři vybrali již existující hotel Juvet Landscape Hotel a soukromou rezidenci Fjora House. Za zmínku stojí určitě to, že oba domy postavili stejní architekti Jensen & Skodvin, takže prostory k sobě úžasně pasují. Producenti chtěli zachytit luxusní prostředí těch nejbohatších lidí a vybírali z aktuálních rezidencí ve Skalistých horách v americkém Koloradu, ale nakonec se rozhodli pro úchvatné luxusní prostory v divočině. Moderní, ale elegantní, nečekejte tedy žádný pekelný betonový brutalismus, ale elegantně řešené prostory, které jsou pro sledování filmu další postavou snímku a tak to má u komorních filmů být.

Za výkonnou produkcí tohoto filmu s rozpočtem 20 milionů dolarů stojí matador Scott Rudin a zejména britská společnost DNA Films, která dlouhodobě spolupracuje s Danny Boylem, Alexem Garlandem a nově také s Thomasem Vinterbergem, jehož novinku uvidíme v našich kinech již začátkem léta a příznačně v souvislosti s výročním Karlovarským festivalem, který na Vinterberga upozornil v době, kdy se ještě neznal ani s Larsem von Trierem.

Ex machina je z mého pohledu téměř dokonalé sci-fi, jedná se o chytrou podívanou pro náročnějšího diváka, ale k tomu, abyste jej chápali nepotřebujete být studentem jaderné fyziky nebo genetického inženýrství. Garland nedělá z diváků tupé stádo chroupající popcorn a rozhodně se mu to vyplácí. Film vzbuzuje na světových trzích slušný rozruch a přestože ho v USA nedistribuuje Universal jako ve zbytku světa (u nás prostřednictvím Cinemartu), ale malá společnost A24, bude film nejúspěšnějším titulem v její historii a po prvním týdnu promítání snímek objednalo hodně přes 1000 kin, takže má našlápnuto i k úspěchu na největším trhu světa v Severní Americe.


VB, režie a scénář: Alex Garland, kamera: Rob Hardy, hudba: Geoff Barrow, Ben Salisbury, střih: Mark Day, hrají: Domnhall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander, Sonoya Muzino

108 minut, 2.35:1, SRMemory, AXSM a VideoHD, barevný, foto: Cinemart

Autor: Ondřej Slanina | středa 29.4.2015 15:00 | karma článku: 9.60 | přečteno: 224x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2230

Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...