Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klenoty českého filmu: Dědictví aneb kurvahošigutntag

Včera nás opustila Věra Chytilová a první dámu českého filmu se sluší připomenout jejím nejpopulárnějším filmem.

1991 – Jižní Morava. Bohuš (Boleslav Polívka) je buran. Co buran, to je ten největší buran, kterého jste kdy viděli. Líný je jak veš, jediné, co ho zajímá je jak si zašpásovat s místní hostinskou (Dagmar Veškrnová), která mu za občasnou výpomoc jistě dolije i nějakého panáka na účet podniku. Jednoho dne se u jeho chalupy, kde žije se svou starou matkou zjeví advokát (Miroslav Donutil) v drahém obleku s tím, že tento hňup a křupan podědil doslova jmění. Z Bohuše se přes noc stává pan Někdo. Najednou je milionář, bonviván a užívá si života. Podaří se mu ze spirály vlastní neschopnosti dostat?

 

Dědictví aneb kurvahošigutntag je film, který předběhl svou dobu, a to o celých dvacet let! Scenáristé Bolek Polívka s Věrou Chytilovou věrně zachytili to, co se kolem nich dělo. V době velkých společenských změn se k majetku začali dostávat lidé, kteří absolutně nevěděli jak s ním naložit a většina z nich ho pak ,,rozfofrovala“ nebo předala k veřejné správě v kupónové privatizaci. Buď jak buď ekonomická transformace dopadla stejně jako restituce.

 

 

 

Dobu uvedení si pamatuji celkem živě, zejména pak skandál kolem použití slova ,,kurva“ v názvu, které mi zejména z hlediska veřejnoprávní televize přijde s odstupem času neuvěřitelně pokrytecké. Zatímco hlasatelé ve státní televizi transformované z drsného politického diktátu se pohoršovali nad vulgaritou, inteligentní diváci se v kině pohoršovali nad tím, jak se něco takového může v centru Evropy vůbec dít. Sledovat přitom program stejné televize, kde jeden moderátor říká, že když si odře bílou barvu na autě, tak si to stříkne sám mi přišlo bizarní už v dětství.

 

 

Polívka s Chytilovou zachytil společenské změny tak věrně, že se diváci nestačili divit a smáli se, protože v kině poznávali osudy svých sousedů. S odstupem času však můžeme říct, že tato komedie příliš humoru vlastně nenabízí. Chytilové se zde totiž podařilo téměř realisticky zachytit historický obraz tehdejší současnosti, zůstat srozumitelná většinovému divákovi a potlačit největší viditelný nešvar své jinak pochopitelně suverénně svébytné autorské tvorby, což je polopatické moralizovaní. V kontextu její bohaté tvorby je Dědictví, vlastně Panelstory sametového režimu.

 

 

   Dědictví není v žádném případě hrubozrnná komedie, za kterou ji někteří snobští kritici označili a čas dal za pravdu autorce, jak hluboce se její hodnotitelé mýlili. Je celkem zvláštní sledovat, že zatímco komunističtí funkcionáři nechávali Chytilovou bez větších obtíží tvořit, jejich nástupci, kteří veřejnou sféru nikterak netransformovali pouze propustili určité kvóty zaměstnanců pokračovali vlastně zvesela dál v opačném ranku. Na Dědictví je zajímavý zejména nádherný kontrast, kterým se vyznačuje každá dobrá velká komedie, kdy proti sobě stojí normy velkého světa s usedlým maloměšťáctvím, u Chytilové s Polívkou pak i samozřejmě oblíbený fenomén pro českou novou vlnu ,,MČČ“ (Malý český člověk).

 

V bizarních scénách s neuvěřitelnými hláškami typu:,,Héj Onassisu, oběsila se ti koza,“ nebo ,,Hovno hérečka, kurva je to! Vždyť ju znám, vždyť s ňů žiju,“ popřípadě:,,Já sem vaší píču taky neviděl pani doktorko a věřim, že ju máte“, je zachycený skutečný život a ačkoli se to nemusí líbit každému, hodně lidí takto mluví a nutně to nemusí znamenat, že to jsou hlupáci.

 

   

   Film obsahuje také zajímavý fenomén a to jsou nevěstince, kterých se po revoluci (a zde není důvod k typicky české maloměstské panice, v NDR to nebylo jiné) objevilo ohromné množství. Pro filmaře to bylo jistě obzvlášť pikantní i z toho důvodu, že spousta filmařů v oné době z této činnosti profitovala a bylo by pokrytecké tvrdit, že třeba za tolik obdivované první republiky tomu bylo jinak. Je proto více než zajímavé, že se zejména v 90. letech objevuje hned několik filmů, kde vykřičené domy hrají prim. Polívka, který znal západní kulturu, zejména Francii, mohl dříve než kdo jiný napsat scénář, kterým proti sobě postavil kontrast českého vidláctví a kapitalismu. Češi to každopádně pochopili, protože byla skutečně plná kina. Jediným nepochopeným vtipem pak byla cameo role Karla Gotta, která předběhla svou dobu. Ostatně cameo výstupy, tedy výstupy známých osobností, kteří v hraném filmu hrají sami sebe a dělají si ze sebe legraci byly přeci jen záležitostí vždy ryze americkou a buďme ještě přesnější, zejména MTV.

 

 

   Film produkoval Jiří Ježek ve společnosti Space film, tedy po úspěšných titulech Tankový prapor a Černí baroni a bylo to snad poprvé od roku 1945, kdy do českého filmu vrazil nějaký producent větší sumu peněz vydělaných filmovým byznysem. Očekávání byla naprosto nereálná, protože se počítalo, že na film přijdou 2 miliony platících diváků. Dorazilo jich nakonec 800 tisíc a film se slušně prodal i do několika zahraničních zemí. Dnes patří k televizním trvalkám a tantiémy také jistě nejsou špatné. Zkrátka tohle Dědictví se vyplatí neodmítnout.

 

 

Československo 1992, režie: Věra Chytilová, scénář: Věra Chytilová, Bolek Polívka, kamera: Ervín Sanders, střih: Jan Mattlach, hudba: Jiří Bulis, hrají: Bolek Polívka, Dagmar Veškrnová, Anna Pantůčková, Šárka Vojtková, Pavel Zatloukal, Arnošt Goldflam, Ivana Chýlková

 120 minut, 35 mm, barevný

Autor: Ondřej Slanina | čtvrtek 13.3.2014 10:30 | karma článku: 14,45 | přečteno: 1164x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.