Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavná světová filmová klasika: Absolvent (1967)

Pokud si vezmeme, že dnes nikoho nezvedne ze židle, když v odpoledních hodinách seriál Ulice zobrazí znásilnění čtrnáctileté dívky na záchodě jejími vrstevníky, pak v roce 1967 vdaná paní středního věku svádící ve spodním prádle čerstvého vysokoškolského absolventa zvedlo ze židle zastánce morálky v celé Americe.

Benjamin Braddock (Dustin Hoffman - Parfém: příběh vraha, Malý velký muž, Maratonec, Půlnoční kovboj) se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové (Anne Bancroft – Sloní muž) a její dcery (Katharine Ross – Butch Cassidy a Sundance Kid)…

 

 

 

Pokud si vezmeme, že dnes nikoho nezvedne ze židle, když v odpoledních hodinách nabízí seriál Ulice, který považuji za typický produkt středního proudu, scénu znásilnění čtrnáctileté dívky na záchodě jejími vrstevníky, pak v roce 1967 zobrazení vdané paní středního věku, která svádí ve spodním prádle čerstvého vysokoškolského absolventa a panice zvedlo ze židle zastánce morálky v celé Americe. Paní Robinsonová byla zkrátka „hot“. Jen pro zajímavost, věděli jste, že tato půvabná dáma ztvárněná krásnou Anne Bancroft byla chotí legendárního komediografa Mela Brookse? Brooks v humoru tabu neuznával a jeho žena byla evidentně stejného ražení, ostatně společně strávili klidné manželství, které je v Hollywoodu asi tak časté, jako spatření Arnolda Schwarzeneggera v obleku.

 

 

 

Sexuální revoluce byla v komerční kinematografii naprostým tabu a odhalení nešvarů měšťácké morálky bylo tabu snad ještě větším. Jen si to vezměte. Vyšší střední třída v americké společnosti. Mladého absolventa svede stárnoucí znuděná alkoholička, která je kamarádkou jeho rodičů a když jim to přestane klapat, sexuálně velmi odvázaný zajíček svede její nevinnou půvabnou dceru, která nemá ani tušení, že její úhlavní nepřítelkyní ve vztahu je její bezohledná matinka.

 

 

 

Absolventem vnikl do Hollywoodu svěží vítr, který teoretici filmu pojmenovali Nový Hollywood. Nichols (Na dotek) měl za sebou již režii dalšího kultovního snímku Kdo se bojí Virginie Woolfové. Jenže oproti adaptaci odvážné divadelní hry je Absolvent přeci jen silnější kávou. Tím důvodem je totiž neotřelé a mistrovské režijní pojetí filmu.

 

 

 

Dobrá režie se může jistě měřit správným vedením herců, což u Absolventa platí beze zbytku a pak pochopitelně zajímavou kombinatorikou ve vyprávění filmové řeči. A tam je důležité mít na paměti, že filmová řeč není jen vyprávění obrazem, ale samozřejmě i zvukem, v případě Absolventa pak ještě hudbou. Právě tato kombinace v Absolventu funguje dokonale. Střihová skladba zdánlivě nesouvisejících filmových obrazů baví i po letech a jsou o ní popsány stohy papíru na filmových školách po celém světě.   Nichols nebyl slepý vůči náladám publika. Zejména se sluší říct mladého publika. Simon s Garfunkelem prodaly miliony desek a mládež je milovala. Nichols si tak vzal jejich starší populární hity a doplnil je o píseň složenou na míru filmu, kterou je nesmrtelná pecka Mrs. Robinson, jejíž klip si přehrajte po kliknutí

na fotografii.

 

 

Nichols údajně žádal téměř třicetiletého Hoffmana, aby zapomněl na to, že je herec a po vzoru Stanislavského metody emočně uchopil svou postavu. Hoffman se svého úkolu zhostil dokonale a jeho trapasy působí dodnes kouzelně, byť by v podání horšího herce působily velmi nevěrohodně a vykalkulovaně. Upřímně si nedovedu představit, že by Bena hrál třeba jen jeden z původně oslovených hezounů Warren Beaty nebo Robert Redford.   Divácké i kritické přijetí bylo nadšené. Film se stal ohromným komerčním hitem a dostal se do cílové rovinky Oskarů a s přehledem zválcoval slavné ceny BAFTA, kde vyhrál téměř vše, co se dalo. Absolvent dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a dvojicí skvělých hereček, hudbou dvojice Simon a Garfunkel, hlavně díky evergreenu Mrs. Robinson a jedné z nejlepších filmových režií filmové historie.

 

 

 

The Graduate, USA 1967, režie: Mike Nichols, scénář: Calder Willingham, Buck Henry podle knihy Charlese Webba, střih: Sam O´Steen, kamera: Robert Surtees, hudba: dave Grusin, Paul Simon, Art Garfunkel, hrají: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross, Murray Hamilton, William Daniels

106 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

  Oskar za nejlepší režii (Mike Nichols), nominace na Oskara – nejlepší film, herec v hlavní roli (Dustin Hoffman), herečka v hlavní roli (Anne Bancroft), herečka ve vedlejší roli (Katharine Ross), adaptovaný scénář, kamera a desítky dalších cen a nominací  

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 27.1.2014 6:11 | karma článku: 9,12 | přečteno: 614x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.