Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavná světová filmová klasika: Hra (1997)

Film z roku 1997, který právem zkultovněl má velmi zajímavou genezi i epilog. Vypravme se tedy chvilku nazpět do devadesátek.

Děj

Nicholas Van Orton (Michael Douglas) je multimilionář, který dostane ke svým narozeninám hru od svého bratra Conrada (Sean Penn). Ačkoliv nezná její pravidla, stává se jejím aktérem a do konce filmu neví, jest-li je to všechno spiknutí a nebo prostě jenom hra.

 

 

 

Film Hra s Michaelem Douglasem převádí na plátno zajímavý příběh, kdy se z úspěšného bohatého muže postupně stává troska. Douglasova proměna je díky hereckým schopnostem snadno uvěřitelná, neboť v něm už divák tuší úspěšného a bohatého muže.  

O scénáři

Scénář k filmu Hra vznikl již v roce 1991 a ještě ten rok byl prodaný společnosti MGM. Ta film chtěla také realizovat. Na režijní sesli měl zasednout Jonathan Mostow (Terminátor 3, Ponorka U-571) a hlavní role měl ztvárnit Kyle McLachlan a Bridget Fonda. Scénář se však zalíbil producentovi Steveu Golinovi, který ho zakoupil pro společnost Propaganda Films, která sdružovala líheň mladých režisérských talentů, včetně Davida Finchera. Golin si přál, aby film režíroval právě on a ten s nadšením souhlasil. Nechal scénář přepsat svým kamarádem Andrew Kevinem Walkerem (Sedm) a Mostow se uvolil dělat alespoň výkonného producenta. Walker zásadně přepsal postavu Van Ortona na většího cynika a za šest týdnů přepisování dal dohromady příběh tak, jak ho Fincher převedl na plátno. Pouze konec se zdál režisérovi příliš ostrý a navíc mu nedával smysl. V něm totiž Orton omylem zabije Christine a pak spáchá sebevraždu.

 

 

Filmaři se tak vrátili k samotné podstatě příběhu a hledali konec mnohem přirozenější. Pokud jste film neviděli, tak zbytek odstavce přeskočte. Otec Nicholase Van Ortona v den svých osmačtyřicátých narozenin spáchal sebevraždu skokem ze střechy. Tato skutečnost však ve filmu netvoří pouhou kulisu, ale dramatické finále, které David Fincher pojal jako „happy end“. Nutno však podotknout, že happy end v podání Davida Finchera vypadá trochu jinak, než v klasických filmech.

Casting

Režisér chtěl film dělat ještě před snímkem Sedm, ale v momentě, kdy byl obsazen Brad Pitt a měl v diáři volno na natáčení, Hru odsunul. Film dlouho hledal distributora a našel ho až v momentě, kdy se projektu uchytil Michael Douglas. Ten obvolal známé a především ho představil novinářům a investorům v Cannes. Tam se také sdělilo, že roli Ortonovy sestry ztvární Jodie Foster. Fincher s tím nesouhlasil a nechal její postavu přepsat na dceru. To se zase příliš nelíbilo Douglasovi. Robert Zemeckis se však dostal do problémů s natáčením Kontaktu a nemohl oskarovou herečku uvolnit. Bylo tedy rozhodnuto o přeobrazení. Nejprve roli Conrada odmítl Jeff Bridges a nakonec putovala k Seanu Pennovi.

O natáčení

 

Natáčení začalo v San Franciscu, ale producenti tlačili, aby se rychle přemístili do mnohem levnějšího Los Angeles. Fincher chtěl naopak na sever. Hádky nebraly konce, ale film mezitím žil svým životem. Natáčelo se v centru San Francisca, ve starobylých restauracích, v okolí Golden Gate, a Van Ortonovo sídlo se natáčelo 40 kilometrů jižně od Frisca ve Filoli Mansion ve Woodside.

O kameře

 

Kameraman Savides se na přání režiséra učil temnou barevnou škálu Coppolova Kmotra a zároveň pracoval s neonovými světly v pozadí, které dodávaly příběhu potřebnou současnou divokost. Scény v Ortonově panství patří mezi to nejděsivější, co se dá na filmové plátno vůbec zachytit. Fincher pro film najal specialistu na Technicolor a trval také na tom, že všechny noční scény filmu natočí na jednu kameru. Celou produkci se mu podařilo zvládnout za 100 natáčecích dnů.

 

O hudbě

Zvláštní uznání na filmu si musí zasloužit autor hudby Howard Shore, který stvořil mimořádně depresivní a mimořádně účinnou hudební kompozici. Zvláštně namíchaný „anarchistický“ soundtrack pak předznamenává styl, který Fincher vybrousí k dokonalosti v dalších, mnohem komerčněji laděných projektech. Ukázku si poslechněte zde.  

Herecké výkony

Velkou předností filmu je typově vynikající obsazení, které umocňuje Fincherova ohromná schopnost vést herce. Společné scény Michaela Douglase s Seanem Pennem jsou naprosto brilantní, ale uznání si musí zasloužit i ostatní hráči – femme fatal – Deborah Unger, mentor Armin Mueller Stahl. První housle ale samozřejmě hraje Michael Douglas, který zde předvádí jeden z nejlepších výkonů své kariéry, což diváci oceňují doteď, nebo přesněji řečeno, až teď.

 

Přijetí filmu

Film byl velmi vřele přijat kritikou. Legendární Roger Ebert ocenil obsazení hlavní role správným hercem. Skvělá kritika vyšla také v New York Times, kde Janet Maslin napsala, že se filmařům podařilo správně zachytit paranoiu doby. Všechna přijetí však tak nadšená nebyla a film se ve své době nesetkal s jednoznačným diváckým přijetím. To se ovšem změnilo dobou a dnes můžeme oprávněně tvrdit, že se Hra stala kultovním snímkem a má své místo ve filmové historii. V jednom rozhovoru se Michaela Douglase ptali, jaká uplatňuje kritéria při výběru látky jako herec. Řekl, že mu nezáleží na image jako ostatním hercům ale vždy musí mít pocit, že vznikne dobrý film. V tomto případě to vyšlo bezezbytku.

O FILMU:

 

The Game, USA 1997, scénář: John D. Brancato, Michael Ferris, Andrew Kevin Walker, kamera: Harris Savides, hudba: Howard Shore, hrají: Michael Douglas, Deborah Unger, Sean Penn, Armin Mueller Stahl   129 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný   

 

Autor: Ondřej Slanina | sobota 28.12.2013 13:00 | karma článku: 12,65 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.