Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světová filmová klasika: Big Lebowski

   Po patnácti letech se do českých kin vrací komedie bratří Coenů „Big Lebowski“, takže mi dovolte drobné ohlédnutí.

   Jeff Lebowski (Jeff Bridges), který si říká, Dude, je nejlínější chlápek v celym L. A. Nejraději nasává White Russian a hraje kuželky s kamarády Walterem (John Goodman) a Donnym (Steve Buscemi). Průšvih nastane, když si ho jedni grázlové spletou s milionářem stejného jména. Vezmou si ho bez servítků do parády, pomočí mu jeho oblíbený koberec a požadují po něm peníze, které dluží milionářova žena Bunny (Tara Reid). Lebowski si to nechce nechat líbit, a tak za svým jmenovcem zajde. Pak je však unesena Bunny a starý milionář po Jeffovi chce doručit výkupné, jenže to už jsou mu v patách policie, nihilisti a gangsteři.

   Úvodem mi dovolte osobní vzpomínku, protože recenze nikdy nemůže být zcela objektivní a zároveň hned vyložím karty na stůl, proč má smysl se k tomuto filmu zpětně ohlédnout.

  

   Je to již 15 let, co tento film vstoupil do kin a my jsme na tento neuvěřitelně sprostý a neskutečně postmoderní film vyrazili v našem městě Říčany se spolužáky z místního gymplu a studenty z partnerského dánského Albertslundu, toho času na výměnném pobytu. Troufám si tvrdit, že o skutečné podstatě toho filmu nevěděl nikdo nic, zvláště pak mírně zkostnatělý učitelský sbor. O to větší překvapení přišlo, když během následující hrací doby filmu zaznělo 292 x slovo od "f…" a hlavní postava pronesla 147 x slovo „man“. To by ovšem ještě nebylo to nejhorší. Ve filmu totiž vystupují postavy dělající velmi bizarní věci a objevují se v něm postavy a historické osobnosti v nečekaných situacích. Na první dobrou to podle mého soudu pochopí málokdo, na druhý pohled se z ujeté zábavy může stát i dost sofistikovaná zábava. Nebudu Vás dlouho napínat, po skončení filmu jsem byl požádán od přítomného učitelského doprovodu, abych se jim jako milovník kinematografie pokusil objasnit, v čem že je síla tohoto filmu a já se do toho pustil. Dopadlo to s výsledkem, že jsem do budoucna předpověděl kultovnost snímku a oni, že ta sprostá kravina skončí na propadlišti dějin. Je rok 2013 a film vstupuje znovu do našich kin v obnovené premiéře a na největší filmové databázi na světě si drží 130. místo v kategorii nejlépe hodnocený film všech dob. A já si stále držím svůj názor, že film je kultovní plným právem.

   Komedie o kuželkách je variací na chandlerovské romány a představuje završení pomyslné coenovské trilogie filmů úzce odkazujících na detektivní autory americké drsné školy, ke kterým se dále řadí „Zbytečná krutost“ ve stylu Jamese M. Cainea a „Millerova křižovatka“ ve stylu Dashiella Hammetta. Patří mezi typické „Coenovky“, pro které je mají rádi miliony diváků po celém světě. Po veleúspěšném nezávislém Fargu, které dalo filmovým investorům jasně najevo, že i nezávislí bratři Coenové mohou mít našlápnuto ke komerčnímu úspěchu, se mohl zrodit Big Lebowski disponující hnedle dvojnásobným rozpočtem.

 

   Zvláštní uznání si musí zasloužit zejména herci, z nichž někteří zde předvádí jedny z nejlepších výkonů své kariéry. Zřejmě se všichni shodneme, že Jeff Bridges se pro tuto roli snad narodil a John Turturro v epizodní roli předvede jednu z nejzapamatovatelnějších kreací filmů 90. let. 

   Vraťme se však ještě do doby uvedení do kin. Snímek obdržel spíše smíšené recenze a přiznejme si, že zvláště kvůli tomu, že se jednalo o první projekt po skvěle přijatém mistrovském filmu „Fargo“, který slavil úspěch i na Oskarech. Čas však trhl oponou a díky uvedení na DVD a mnohačetným reprízám se totiž pro mnohé stal nedílnou součástí různých domácích party, kterou tento film prostě nezkazí.

 

   Minulý týden se bratři Coenové na festivalu v Cannes nechali slyšet, že nemají v žádném případě úmysl se ke svému majstrštyku vracet, přestože si o pokračování fanoušci neustále píší. Já zastávám stejný názor. Big Lebowski je a může být jenom jeden.

The Big Lebowski, USA/ Veká Británie 1998, 117 minut, 1.85:1, 35 mm, barevný

 

režie: Joel Coen, scénář: Ethan a Joel Coen, kamera: Roger Deakins, střih: Ethan Coen, Joel Coen, Tricia Cooke, hrají: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, David Huddleston, John Turturro

  

Nominace na Zlatého medvěda za nejlepší film na MFF v Berlíně

 

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 27.5.2013 9:51 | karma článku: 10,86 | přečteno: 647x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.