Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kinematografie v troskách?

   Doba dlouhotrvající krize se odráží i ve výsledcích filmového průmyslu, jehož zákonitosti se naprosto vymykají ekonomickým poučkám. Diváci chodí do kina sice pořád, ale investorů do filmů citelně ubývá. Je kinematografie v troskách?

   Před několika týdny jsem dostal k narozeninám od kamaráda kameramana strhující knihu Ekonomika Hollywoodu od amerického novináře Edwarda Jay Epsteina, kde je naprosto fantasticky vysvětlený princip fungování americké, potažmo evropské kinematografie. Je to čtení nesmírně zajímavé a ukazuje, že fair play nehrají ani filmoví producenti, natož novináři. Zatímco první jmenovaná skupina využívá ke svému řemeslu daňové pobídky, systém grantové podpory a složité systémy z bankovních, pojišťovnických, mediálních ale i soukromých skupin a novináře využívá ke své propagaci, pak druhá skupina té první jde často na ruku. Teď nemám na mysli recenze nebo názorové komentáře, ale třeba jen konstatování faktů kolik film vydělal, tedy naprosto iracionální údaj o jakémsi úhrnu tržeb ze vstupenek a pochopitelně občasné „uniknuvší“ články ze soukromí nějaké známé osobnosti, která právě potřebuje propagovat nový film.

 

   Nemám v úmyslu se vůči jakékoli ze dvou skupin vymezovat, protože sám se někdy poněkud schizofrenně pohybuji mezi oběma. Spíš mám na mysli, jak dlouze se dá v tomto prostoru vlastně manévrovat? Filmy se hrají v kinech neskutečně krátkou dobu a pak putují na zpoplatněné kanály a následně do internetové sítě, kde se obecenstvo dělí do skupin těch slušných, kteří za film zaplatí a pirátů, kterým je krádež filmů naprosto lhostejná. Záměrně vynechávám zmínku o nosičích a půjčovnách, kterým už delší dobu vyzvání umíráček.

 

   Výsledky? Pro řadu diváků možná nečekané. Režisér J. J. Abrams, který právě dokončil jeden z nejambicióznějších (čti nejdražších) filmů letošního roku druhý Star Trek, se pozastavuje nad velice omezenými prostředky, které v současnosti do filmu putují. Robert Zemeckis, režisér výpravných hollywoodských podívaných jako Forrest Gump nebo trilogie Návrat do budoucnosti popisuje všeobecnou nervozitu u vydání každého dolaru a průlom oznámilo tradiční hollywoodské studio Warner Bros., které už otevřeně začíná částečně využívat financování projektů od filmových fanoušků podle hesla, jestli to chcete vidět, tak zaplaťte předem.

 

   V současnosti stojíme skutečně na přelomu nové éry. Kinematografie nabízí neskutečné množství možností jak vyprávět příběh a k dispozici je ohromné množství technologických vychytávek. Malinkaté kamery dovedou zprostředkovat špičkový obraz na filmové plátno a při použití selského rozumu se dá spoustu věcí vymyslet a realizovat i za relativně rozumných nákladů. Možná, že současná absence peněz nakonec povede k tomu nejlepšímu, co by se nám divákům mohlo stát, tedy k tvůrčí kreativitě. Filmaři už by se do budoucna nemuseli nutně držet za sukně politicky korektních bank a grantů přijatých za naprosto bizarních podmínek a mohli by se věnovat skrz názory platících diváků - objednatelů filmů, projektům, které lidi zajímají a chtějí vidět. Podle mě by to mohla být cesta k oboustranné spokojenosti.

Autor: Ondřej Slanina | neděle 19.5.2013 8:00 | karma článku: 10,41 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.