Umění z Hradčan přes Vídeň v Drážďanech

24. 03. 2008 23:46:16
Hovořit o českém umění jako o umění, které ostatnímu světu udávalo tón je poněkud komplikované. Přesto však byla Praha za vlády panovníka Rudolfa II. významným kulturním centrem. Výstava v prestižním drážďanském výstavním prostoru Grünes Gewölbe je toho názorným příkladem.
Slavná kunstkomora císaře Rudolfa II., která se nacházela na Pražském Hradě obsahovala v době svého aktivního provozu nesčetné poklady, které oslavovaly zázrak Božího Stvoření. Sbírky byly koncipovány podle základního klíče do tří kategorií - naturalia (tedy přírodniny), artificialia (umělecké předměty) a scientifica (vědecké předměty) a podle známých soupisů byly skutečně velkolepé.
Po nástupu na trůn Rudolfova bratra Matyáše se však pražské sbírky povážlivě ztenčily a v průběhu dalších několika staletí se roztrousily různými způsoby prakticky do celého světa. Předměty z Hradu nalezneme od Ermitáže v Petrohradě až po Metropolitní muzeum v New Yorku. Zásadní části sbírek jsou však zcela pochopitelně ve Vídni a Drážďanech.
Výstava Kaiser Rudolf II. zu Gast in Dresden není velká rozsahem, ale velkolepá výběrem skutečně skvostných artefaktů vyrobených na Hradčanech dvorskými umělci. Zvládnutí instalace artefaktů je navíc velice rafinované a jeho smysl pochopíte až po chvíli, co si zvyknete na zvláštní světelnou atmosféru sálu. Návštěvník má šanci shlédnout monumentálně pojatou bronzovou bustu císaře Rudolfa II. od Adriena de Vriese, která doslova bere dech. Drobné nuance jako vrásky kolem očí, císařův laskavý a přitom majestátní výraz nebo dokonale provedené vlasy svědčí o mistrovství tohoto umělce. Commessi di pietra dure (tedy mozaiky z drahých kamenů, které vytváří specifické malířské výjevy) od Ottavia Miseroniho a jeho pražské dílny
nebo od Giovanni Castrucciho nabízí zajímavé úhly pohledu na práci s exkluzivními materiály.
Rovněž potěší a možná i trochu pobaví dobové rytiny a jiná vyobrazení Prahy z přelomu 16. a 17. stol., viz. vyobrazení císaře kterak stoupá k nebi na voze taženém koňmi v pozadí s Pražským Hradem. Symbolem výstavy je bez mála půlmetrový vyřezávaný pohár z rohu nosorožce se zlatým víkem ve tvaru monstra, které má dva obrovské rohy vyřezané z afrického prasete od špičkového řezáře Nikolause Pfaffa.
V ostatních prostorách Grünes Gewölbe se návštěvník může setkat s dalšími předměty z rudolfínské kunstkomory a jestliže budete mít trochu času přejděte ulici do Zwingeru, kde je řada dalších artefaktů.
Výstava Kaiser Rudolf II. zu Gast in Dresden má být první vlaštovkou spolupráce mezi Kunsthistorisches Museum ve Vídni a Státními uměleckými sbírkami v Drážďanech, o to více potěší, že na začátek si vybrali téma skutečně exkluzivní, světové a navíc české.
Autor: Ondřej Slanina | pondělí 24.3.2008 23:46 | karma článku: 12.68 | přečteno: 1059x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 5.09 | Přečteno: 149 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 305 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2230

Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...