Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať žije Český lev, ať žije český zpěv, ať žijí české lesy!

V sobotu proběhne ceremoniál Českého lva, který formou předávání cen bilancuje českou tvorbu hraných filmů pro kina.

V Čechách to žije. Českému filmu se daří, točí se jako O ŽIVOT a bohužel podle toho to taky vypadá. V Čechách je nedostatek filmových profesionálů, chybí dobří zvukaři, scenáristi, kameramani, jistí režiséři a hlavně dobří producenti. Trapná fiaska typu ztráty zakázek vysoce lukrativních Letopisů Narnie, přesunutí další Bondovky a vytouženého Harryho Pottera jsou bohužel důkazem toho, že tolik vychvalovaní čeští filmaři zmlsaní vysokými výdělky, kteří dojili tučné hollywoodské kravky utřou nos. Důvod? Politici, kteří vidí slibné výdělky za nic od hollywoodské kravky zaspali a neumožnili odpisy, které jsou běžné dnes prakticky kdekoliv se objeví zakázka z Hollywoodu. No nic, sice nebudou zakázky úhrnem za pár set milionů dolarů, které slušně živí subdodavatele po celé republice a živí stovky filmových profesionálů, ale zase přidáme českým filmařům pár set milionů korun, ale ne na komerci, jenom na umění. A aby toho nebylo málo, v sobotu nás čeká český filmařský galavečer.

   Ponechme stranou zbytečnost tohoto ceremoniálu a podívejme se k čemu je. Tak za prvé je dobrý pro sponzory. Dva večery v hlavním vysílacím čase na veřejnoprávním kanále je dobrý důvod pustit pár korun před vyúčtováním daní z příjmů, jde přeci o kulturu. Za druhé je to přeci zábava! Národ se dobře pobaví u vysoce inteligentního humoru skvěle napsaných vstupů a ocení mimořádnou profesionalitu a originalitu moderátorů. Loňské vstupy moderátora u každého promítání nějakého šotu s geniálními přežblepty – teď bude projekce, ejakulace nebo erekce svědčí o vysoké úrovni pořadu. Filmaři si ocenění mimořádně váží a přináší jim kariérní postup. Například od té doby, co Martin Dejdar vyhrál cenu za skvělý herecký výkon ve filmu Jaromila Jireše Učitel tance nedostal nabídku od jediného etablovaného českého režiséra s dobrou rolí a přitom je to jeden z mála herců, který zvládne drama, komedii, má slušný hlasový projev, umí tancovat a dobře zpívá. Pavel Liška, který obdržel Českého lva loni je pravidelně osočován z toho, že je ho všude moc. Když si Petr Zelenka jeden rok odmítl přijít pro Lva byl z toho oheň na střeše. Celé akci by jistě prospěla větší demokratičnost v možnosti volby přihlásit film na udílení cen a větší vážnost, protože pouťové atrakce filmové tvorbě, která chce být podporována státem skutečně nesvědčí.

   Je to prezentace českého filmu. Je a není. Je dobré, že divák má možnost vidět rekapitulaci všech českých hraných kinofilmů, to je bezesporu velké plus celé akce, a prohlédnout si aktivní tvůrce v českém filmu. Na druhou stranu z krátkého sestřihu se o filmu nedozví prakticky nic a ohledně zvýšení návštěvnosti titulu, jak tomu bývá v zahraničí po cenách podobného ražení, není to zdaleka tak slavné.
Filmoví tvůrci dostanou dárky, někteří klíčky od vozu, aby mohli pár měsíců nerušeně jezdit v reklamním voze, to trochu připomíná soutěže krásy, ale konec konců proč ne.
Letos nás čeká souboj Vratných lahví, Tajností a Václava, všechny filmy jsem viděl a nutno uznat, že jsou dobré. Aby byli výbornými to nedovedu posoudit, protože na to je příliš krátká doba od premiéry a nejlepším kritikem je čas. Problém nastává u nominace za nejlepší herečku v hlavní roli, protože Marion Cotillard v Edith Piaf podává životní výkon a české ceny dostávají svým smyslem pořádně nafrak. Skutečnost, že Edith Piaf má pětinu českého kapitálu je dobrá podle pravidel, ale nikde jinde by neprošla. Kvalita snímku navíc ani zdaleka neodpovídá rozděleným nominacím. Opomenutí Pusinek v hereckých nominacích je navíc poměrně zoufalé.

   Největší bonbónek je ale v samotném přímém přenosu. Jeden z loňských filmů si odbývá na Nově v hlavním čase televizní premiéru a kryje se tak s ceremoniálem v televizi. A tak si položme otázku, sledováním čeho více prospějeme českému filmu? V případě vysokého ratingu bude mít talentovaná režisérka Miriam Landa bezesporu lepší výchozí pozici pro shánění financí na nový film, kterým třeba změní historii české kinematografie, v opačném případě utře nos. Ale buďme pozitivní. Ceremoniál českého lva je jenom jednou za rok.



Autor: Ondřej Slanina | pondělí 25.2.2008 0:52 | karma článku: 11,84 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.